Ds-Lan Romania
Ne-am mutat pe :http://onegame.ro
Server de triburile: http://tw.onegame.ro
Ne-am mutat pe :http://onegame.ro
Server de triburile: http://tw.onegame.ro
Ne-am mutat pe :http://onegame.ro
Server de triburile: http://tw.onegame.ro
Ds-Lan Romania
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Despre Cereale

In jos

  Despre Cereale

Mesaj Scris de Cosmin X la data de Lun Ian 24, 2011 10:35 pm

Modelul alimentatiei sanatoase a fost sintetizat de
catre nutritionisti in forma unei piramide, in care fiecare grupa de
alimente isi regaseste locul mai spre varf sau mai la baza, in functie
de importanta in alimentatia oamenilor sanatosi si care vor sa isi
mentina starea de sanatate timp indelungat. Daca ne uitam la baza
acestei piramide vom descoperi CEREALELE si vom constata ca avem nevoie
de cantitati importante din aceasta grupa de alimente pentru a fi
sanatosi si pentru a preveni bolile. Cu toate acestea, conform
studiilor, consumul curent al alimentelor provenite din cereale este
mult mai mic decat ar fi necesar. Haideti sa vedem de ce sunt cerealele
atat de importante pentru alimentatia omului modern.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Partea
comestibila a cerealelor este reprezentata de semintele sau fructele
acestor plante. Boabele de cereale sunt alcatuite din mai multe
straturi, care imbraca un miez. Acest miez (numit uneori si "germene")
contine grasimi nesaturate, proteine, fier, vitamine din clasa B. El
este inconjurat de catre endosperm, un strat de grasimi fixate intr-o
matrice proteica. Urmeaza un strat format din fibre nedigerabile, dare
care contine si fier, tiamina, niacina, riboflavina si chiar proteine.
Stratul exterior are rolul de a proteja toata samanta.

Cuvantul "cereale" este derivat de la numele roman al
zeitei care guverna granele, Ceres. Toata lumea cunoaste cel putin
cateva dintre cereale: grau, porumb, orez, orz, ovaz, secara si
alimentele care se fabrica din acestea, paine, faina, paste fainoase,
cereale pentru micul dejun etc.

Atunci cand oamenii primitivi au inceput sa introduca
cereale in regimul lor alimentar, ei consumau boabele intregi sau
macinate, fara se piarda nimic din compozitia plantei. Astazi cerealele
sunt procesate si din pacate ajungem sa consumam numai anumite parti din
planta, nu neaparat cele mai hranitoare. Faina alba de grau si orezul
decorticat nu reprezinta cea mai buna optiune pentru un regim alimentar
sanatos. Prin tehnicile moderne de preparare s-a inceput sa se adauge
fier, vitamine, calciu.

Pentru ca sunt bogate in glucide si sarace in
grasimi, cerealele reprezinta combustibilul ideal pentru muschi. Atunci
cand 55-60 % din energie provine din carbohidrati, rezervele de glicogen
muscular sunt mentinute la capacitate maxima, in consecinta vom fi
pregatiti pentru a face fata eforturilor sustinute. Recent, cerealele au
inceput sa-si recapete popularitatea si locul lor in alimentatia omului
modern, fiindca multi cercetatori au atras atentia asupra rolului lor
in prevenirea unor boli. Fibrele alimentare care se gasesc in cereale
previn constipatia si diverticulozele, care sunt asociate cu riscul de
aparitie a cancerului de colon. De asemenea, ele au capacitatea de a
reduce colesterolul si nivelul glicemiei, ceea ce contribuie decisiv ca
controlul bolilor cardiovasculare si a diabetului. Produsele din cereale
rafinate au de cele mai multe ori o mare parte din fibrele alimentare
eliminate, in consecinta nu vom beneficia de efectele benefice ale
acestora, deci este bine sa alegem produse de panificatie din cereale
integrale.

Cerealele sunt surse importnante de proteine; ele
asigura aproximativ jumatate din necesarul de proteine al populatiei
lumii. In tarile dezvoltate mai mult de 90% din cereale sunt utilizate
ca hrana pentru animale. Desi nici una dintre cereale nu asigura toti
aminoacizii esentiali, combinatia de cereale eventual si cu alte surse
vegetale de proteine (cum ar fi mazarea si fasolea), poate constitui o
sursa completa de proteine.

Faptul ca cerealele se gasesc la baza piramidei
alimentelor inseamna in principal doua lucruri: in primul rand ne arata
importanta acestei grupe de alimente si in al doilea rand ne indica
faptul ca in dieta noastra zilnica, cantitatea de cereale trebuie sa fie
bine reprezentata. Se indica sa consumam zilnic intre 6 si 11 portii de
cereale. O "portie" poate insemna 1 felie de paine, 30 g de cereale
pentru mic dejun, o ceasca de orez etc. Asadar nu este chiar atat de
dificil sa ne asiguram cantitatea optima de cereale. Chiar si intr-un
regim de slabire, consumul a 1-2 felii de paine nu reprezinta o
tragedie, ba din contra, un beneficiu, in special daca alegem paine
integrala.


Sursa : [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]





RESPECTI REGULAMENTUL [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
NU RESPECTI REGULAMENTUL [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]




Cosmin X
Cosmin X
Fondator
Fondator

Sex : masculin

Mesaje : 461

https://ds-lanromania.hitforum.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum